torstai 7. toukokuuta 2015

Balilaista ajokulttuuria..


7.5.2015

No niin nyt kun on ollut täällä vähän yli viikon, niin voi sanoa oppineensa jotakin paikallisesta ajokulttuurista..Täällä käytetään paljon ”tööttiä”, kun halutaan mennä eteenpäin nopeammin kuin edessä oleva ajaja, ja muutenkin skootterilla on pakko improvisoida kun puikkelehtii autojen seassa. Toisaalta tämä on helpompaa kuin Suomessa, jossa tarkasti seurataan sääntöjä. Täällä mennään miltä parhaaksi koetaan, ja vilkulla ilmoitetaan sitten mihin päin ollaan menossa. Silmät tarkkana ja kieli keskellä suuta, ja eikun menoksi!



Alussa oli hurjaa katsoa, kun jopa pikkulapset (siis ilman kypärää) istuivat vanhempiensa sylissä skootterin selässä. Mutta kaipa siihenkin tottuu, jos ei ole muuta menopeliä kuin skootteri. Se on kyllä hyvä juttu, että heti kadun toisella puolella on paikallinen gas station, josta saa nopeesti bensaa. Kadun toisessa päässä on myös pesula, jonne vein tänään pyykit. Hinnaksi tuli noin 2 euroa...eli ei todellakaan mikä paha hinta.



Tänään oli ihana kokemus mennä ekaa kertaa paikalliseen jooga-studioon. Kyseinen studio oli meren rannalla, kilpikonnan muotoisessa bambu-rakennuksessa. Oltiin kämppisten kanssa 1.5 tuntia kestävällä hathajooga-tunnilla, ja ei voi muuta sanoa kuin teki terää!! Hieno kokemus, ja olen varma, että tulen myös jatkossa jatkamaan joogailua jossakin muodossa, varsinkin tuossa ympäristössä.



Tällä viikolla oli myös tapaamisia paikallisten äitien kanssa projektin suunnittelun tiimoilta. Kiitän netin suomi-indonesia sanakirjaa, josta ollut tooosi iso apu kommunikaation välityksessä. Taidan käyttää kyseistä sanakirjaa myös tulevaisuudessa, sillä englannilla ei ihan kaikissa tilanteissa taida pärjätä. Olen kyllä tyytyväinen, että pääsen työskentelemään heidän kanssaan, ja näkemään sitä toisenlaista Balia mitä muuten on turisteille tarjolla yltäkyllin.


Välillä miettii tosiaan tätä turismia; rannoilla maataan, ajetaan vesiskootterilla, syödään ravintoloissa (täältä löytyy laidasta laitaan eri maiden ruokakulttuuria), ja muutenkin eletään ”omassa kuplassa”. Niinhän se on kun lomamatkalle mennään, niin päällimmäisenä ajatuksena on rentoutuminen. Täällä on myös paljon australialaisia turisteja; eräskin vanhempi pariskunta johon äskettäin törmäsimme paikallisessa night marketissa olivat käyneet Indonesiassa 35 vuotta! Saanut vähän sellaisen kuvan, että Bali varsinkin taitaa olla aussien oma ”kanariansaaret”. Samassa kaupungissa toiset elää perheensä kanssa yhdessä huoneessa, ja toiset elelevät hienossa sviitissä. Pistää taas kerran miettimään...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti