torstai 4. kesäkuuta 2015

Roskia, hämähäkkejä ja paratiisisaaria


5.6.2015



No niin on venähtäny pitkäksi sitten viime kirjoituksen. Kesäkuu lähteny käyntiin, ja samalla voi sanoa, että myös skootterin ajotaidot ovat kehittyneet sitten viimeisestä – mitä nyt kaaduin kaksi kertaa skootterilla omalla ”kotikadulla”. Onneksi ei tullut pahempia naarmuja, ja mitä kuullut muilta niin kaatuminen kuuluu asiaan, kun käyttää skootteria. Aluksi oli jännitettävää miten pärjään moottoritiellä kaikkien autojen ja rekkojen kanssa, mutta yllättävän hyvin on sujunu. Pitää vaan ajaa samaa vauhtia kuin muut ja olla silmät tarkkana liikenteessä.



Muita huomioita Balilaisesta kulttuurista:



Leijat: niitä näkyy joka puolella taivaalla. Ovat isoja ja hienon näköisiä. Ketewelin yhteisön lapsillakin näkee monesti leija kädessä. Täytyy myöntää, etten itse ole lapsena koskaan kokeillut leijan lennättämistä. Leijat ovat komean näköisiä, kun niitä on monta samaan aikaan taivaalla.



Eläimet: Kulkukoiria näkyy jokapuolella, ja varsinkin iltaisin kuulee niiden huutokuoroa. Viime yönä kuulin kuinka joku kadun koirista ulvoi täyttä kurkkua. Taisi olla täysikuu..Gekkoja näkee seinillä ja katoissa, ja ne ovat oikeastaan suloisen näköisiä sekä pitävät melkoista ääntä katossa :) Niin ja sitten niihin vähemmän ihaniin otuksiin..pariin otteeseen olen jo kohdannut kämmenen kokoisen hämähäkin, kerran kun olin menossa suihkuun ja olin ottamassa suihkuhanaa käteen niin eikös siinä kohden seinässä ollut hämähäkki. Voi sitä kiljumista..juu ei ole hämähäkit minun ystäviäni ei..



Uskonto: Suurin osa Balilaisista on hindulaisia, ja tuntuu että melkein joka päivä on jonkinlaista juhlapyhää. Välillä näkee valkoisiin pukeutuneita miehiä kulkueissa keskellä katua. Joka puolella näkee pieniä palmunlehdistä tehtyjä rasioita ”uhrilahjoja jumalille”. Kyseinen rasia pitää sisällään mm. kukkia ja sitten kun rasia on asetettu paikoilleen, suitsuke sytytetään ja sen päälle pirskotetaan pyhää vettä. Uhrilahjoja näkee ihan missä vaan: jalkakäytävällä, kodin ovilla, rannoilla, ravintoloissa, uima-altailla..you name it.



Roskat: Juu täälläkin näkee roskia poltettavan kaduilla :(. Mikä savu siitä leviää! Niin toisinaan on näkynyt kasa roskia rannoilla, jotka ovat huuhtouneet rannoille..muovipulloja jne...todella surullista, kun ihmiset heittävät roskat minne sattuu..





Viime viikonloppuna vierailtiin Gilin saarilla, Balin itäpuolella, lähellä Lombokia. Olimme 2 yötä Gili Meno-saarella, ja se oli kuin paratiisi! Rauhallinen saari, jossa ei ollut moottoripyöriä, ei autoja. Kiersimme saaren noin tunnissa hieman risaisilla polkupyörillä :D. Huomasin kuinka paljon ikävöinkään polkupyörällä ajamista – ei kulu bensaa, ei tule saastetta, ei tarvitse huolehtia autoilijoista etc. Kokeilin myös snorklaamista ekan kerran! Juu olihan se pieni seikkailu puikkelehtia aalloissa, jotka veivät meikäläistä 6-0 ees taas, sää muuttuikin sateisemmaksi melko pian, joten aallotkin muuttuivat pelottavammaksi kun sää synkkeni. Näin kuitenkin yhden isomman kalan pinnan alla ja korallia, joten jotain hyvää siinäkin. Pitää kokeilla seesteisimmillä vesillä joku toinen kerta..Vielä on kokeilematta koskenlasku, joka kuuluu myös niihin must-juttuihin joita haluan kokeilla täällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti